NyxArt.Ro

RSS feed

Nu există date adăugate

 

Mic dicitionar de pietre pretioase

 

Acvamarin

Din latina, aqua marina (apa de mare)

Culoare: Albastru deschis pana la inchis, deasemenea verde-albastrui. Culoare poate pali la soare.

Istoric: Una dintre cele mai cunoscute geme, acvamarinul a fost deosebit de apreciat in Evul Mediu. Potrivit astrologilor medievali, acvamarinul avea puterea de a calma marea, de a gira prietenia si dreptatea si de a alunga necazurile celor ce il purtau.

Astrologie: Apara nativii din Varsator si Balanta (astrologii medievali).

Chakra: Gat (Vishuddha).

Efecte tamaduitoare: Intareste inima. Utilizat la tratarea bolilor de plamani, piele si nervi. Descarcati piatra in apa curgatoare, apoi o incarcati repetat in lumina soarelui.

 

 

 

 Acvamarin

 

 

 

Alexandrit

Varietate de crisoberil numit astfel dupa Ţarul  Alexandru al II – lea.

Culoare: Verde inchis pana la verde – smarald (la lumina zilei). Rosu – zmeuriu, zmeuriu (la lumina artificiala). 

Istoric: Descoperit in Muntii Ural, in 1834, alexandritul este cea mai valoroasa varietate de crisoberil. Potrivit legendei, este smarald ziua si ametist purpuriu noaptea. Acest fenomen a fost denumit mai tarziu “efect alexandrit”.

Astrologie: Apara nativii din Gemeni.

Chakra: Inima (Anahata).

Efecte tamaduitoare: Regleaza formarea sangelui, mentine elasticitatea venelor si arterelor. Piatra se descarca in apa rece si se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

Alexandrit

Alexandrit 

Ametist

Din greaca, amethystos – impotriva betiei

Istoric: Cea mai frumoasa din varietatile de cuart, ametistul era cunoscut  de egiptenii antici, de etrusci si romani. Mici camee de ametist au fost realizate in China Antica. In vechime, simbol al dragostei. In Europa Evului Mediu a fost numita “piatra episcopala” si se credea ca il fereste pe posesor de vraji.  

Astrologie: Apara nativii din Capricorn si Berbec (babilonieni). 

Chakra: Crestet (Sahasrara).

Efecte tamaduitoare: Intareste vointa, echilibreaza metabolismul. Folosit impotiva durerilor si a insomniei. Piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

Ametist

 

Ametist

 

 

 

Citrin

Din latina, citrus – lamaie

Culoare: galben, galben – brun, galben – lamaie, galben – portocaliu. 

Istoric: Inca din Evul Mediu, prin arderea ametistului s-a obtinut citrinul.

Astrologie: Apara nativii din Gemeni.

Chakra: Ombilic (Manipura).

Efecte tamaduitoare: Usureaza digestia, functionarea sanatoasa a ficatului si pancreasului. Piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

Citrin

Citrin

 

 

 

Cristal de stanca

Din greaca, krystallos – gheata, cristal

Culoare: Incolor, cateodata alb-laptos. 

Istoric: Cunoscut din antichitate, cristalul de stanca era vandut de romani sub numele de gheata pitrificata. Civilizatiile rasaritene considerau cuartul o piatra a rabdarii si perfectiunii, iar in Tibet era folosit ca leac in tratarea ranilor. Sferele din cristal de stanca erau folosite in vrajitorie. Pentru budisti este unul dintre cele sapte lucruri de nepretuit.

Astrologie: Apara nativii din Capricorn. 

Chakra: Crestet (Sahasrara).

Efecte tamaduitoare: Revitalizeaza organismul, neutralizeaza radiatiile, utilizat in tratarea afectiunilor stomacului si inimii. Descarcati piatra in apa, apoi o reincarcati pentru scurt timp la soare.

 

 

Cuart roz

Culoare:  Roz-deschis, roz, roz-rosu.

Istoric: Cuartul roz este folosit ca piatra pretioasa din cele mai vechi timpuri.

Astrologie: Apara nativii din Taur.

Chakra: Inima (Anahata). 

Efecte tamaduitoare: Inlatura starile depresive, intareste inima. Piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

Cuart fumuriu

Culoare: Brun-deschis, gri-brun, brun, negru-brun.

Istoric: Cuartul fumuriu este uttilizat de multa vreme in bijuterii, adesea pentru inele barbatesti si pentru confectionarea unor obiecte ornamentale.

Astrologie: Apara nativii din Capricorn.

Chakra: Centrul secundar al mainii.

Efecte tamaduitoare: Inlatura durerile si starile de depresie, folosit in tratarea tulburarilor nervoase. Piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

Crisoberil

Din greaca, chrysos (aur)

Culoare: Incolor, galben, galben-auriu, verde, brun. 

Istoric: In trecut, crisoberilul era considerat beril si montat ca atare in bijuterii.

Astrologie: Apara nativii din Gemeni.

Chakra: Inima (Anahata) si Manipura (varietatile galbene).

Efecte tamaduitoare: Are efecte puternice calmante. Varietatile galbene de crisoberil sunt utilizate la tratarea crampelor stomacale. Piatra se descarca in apa rece si se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

 

Cuart fumuriu


Cuart fumuriu, cuart roz si crisoberil

 

 

 

Cuarturi chatoiante

Culoare: galben – auriu, brun – auriu (ochi de tigru), albastru – verde, albastru – cenusiu (ochi de soim), rosu – brun (ochi de taur), alb, cenusiu, verzui (ochi de pisica).

Istoric: Ochiul de tigru era folosit in trecut ca talismane, a fost foarte apreciat in sec. XIX lea, combinat cu diamante, in unele bijuterii. Pretul sau a scazut dupa descoperirea depozitelor uriase in Africa de Sud. 

Astrologie: Apara nativii din Scorpion.

Chakra: Ombilic (Manipura). 

Efecte tamaduitoare:  Imbunatateste vederea, calmeaza astmul. Piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

 

 Ochi de tigru

 

 

Ochi de tigru

 

 

 

Diamant

Din greaca, adamas (invincibil)

Culoare: Incolor, cenusiu, albastru, roz, verde, galben, portocaliu, lila, brun pana la negru. Doarte rar rosu.

Istoric: Primele diamante au ajuns in Europa in sec VI-V i. Hr. Diamantul a fost mentionat mai tarziu de Pliniu cel Batran. Pana in sec. al XVIII-lea majoritatea diamantelor proveneau din India. Ulterior au fost descoperite diamante in Brazilia, iar apoi in Africa de Sud. Considerate simbol al bogatiei, se regasesc in majoritatea bijuteriilor de coroana, in tezaure si colectiile muzeelor.

Astrologie: Apara nativi din Leu, Balanta (babilonieni), Rac (bizantini) si Berbec (astrologii medievali).

Chakra: Baza (Muladhara) 

Efecte tamaduitoare: Vindeca bolile aparatului urinar; folosit impreuna cu alte geme vindeca afectiunile stomacului, intestinelor, epilepsia. Descarcati piatra in apa rece, apoi reincarcati-o pentru scurt timp la soare.

 

Diamant

Diamant

 

 

Granat            

Din latina, granum - graunte

Culoare: Rosu, rosu-brun, rosu-purpuriu, roz, verde, galben-verde, negru-brun, negru.

Istoric: Granatul este o piatra foarte apreciata. Bijuteriile din granat sunt cunoscute inca din vremea scitilor (sec VI-IV i.Hr.). Granatul era considerat capabil sa il apere pe proprietar de dusmani, sa stimuleze imaginatia si sa ajute in dragoste.

Astrologie: Apara nativii din Berbec (astrologii moderni) si Leu (greci). 

Chakra: Baza (Muladhara). 

Efecte tamaduitoare: Revitalizeaza, regenereaza sangele, normalizeaza tensiunea arteriala. Utilizat in tratarea artritei, reumatismului, a tulburarilor mentale si pentru cresterea potentei. Piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se scufunda intr-o solutie concentrata de sare si se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

 

Granat

Granat

 


Heliodor

Din greaca, helios – soare, de unde galben - stralucitor

Culoare: galben, cu tenta verzuie sau ca mierea, galben-citron, galben auriu.

Istoric: De la descoperirea sa in 1910, heliodorul a fost apreciat pentru culoarea s-a frumoasa si calitatea ridicata a pietrelor taiate.

Astrologie: Apara nativii din Leu.

Chakra: Ombilic (Manipura). 

Efecte tamaduitoare: Usureaza digestia. Descarcati piatra in apa curgatoare, apoi o incarcati pentru scurt timp la lumina soarelui.

 

 

Morganit

Numita astfel dupa J.P. Morgan, colectionar american

Culoare:  roz, rosu-roz, purpuriu.

Istoric: Varietate rara de beril, morganitul este cunoscut sub acest nume din 1911.  

Astrologie: Apara nativii din Balanta

Chakra: Inima (Anahata).

Efecte tamaduitoare: Purifica, fortifica inima. Descarcati piatra in apa curgatoare, apoi o incarcati pentru scurt timp in lumina soarelui.

 

Peridot (Olivina)

Din latina, oliva – maslina, oliv

Culoare: Galben - verde, verde – oliv, verde – negru, negru – brun.

Istoric: Cunoscut de pe vremea grecilor antici, olivina se mai numeste si fayalit, foresterit, peridot si crisolit. Mai tarziu a fost utilizata pentru bijuterii si obiecte bisericesti. Considerata piatra indragostitilor in Epoca Barocului, s-a crezut ca apara oamenii de mahnire si ghinion. 

Astrologie: Apara nativii din Fecioara, Pesti (babilonieni) si Leu (bizantini).

Chakra: Inima (Anahata). 

Efecte tamaduitoare: Ajuta digestia, buna funcionare a splinei, scade febra.Utilizata adesea in tratarea melancoliei si constipatiei. Piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

Peridot

Peridot/Olivina

 

 

Rubin

Din latina, rubellus, rubens (rosu)

Culoare: Rosu, in diferite nunate. 

Istoric: Apreciat din Antichitate, rubinul era considerat piatra vietii, care fortifica inima si reda vigoarea. In Evul Mediu i s-au atribuit puteri magice, se spunea ca ii apara pe credinciosi de diavol si de ciuma.

Astrologie: Apara nativii din Scorpion, Leu ( babilonieni) si Rac (astrologii medievali).

Chakra: Baza (Muladhara)

Efecte tamaduitoare: Vindeca afectiunile cardio-vasculare. Utilizat in tratamentul lentorii mentale si problemelor oftalmologice. Descarcati piatra in apa rece, apoi o reincarcare pentru scurt timp la soare.

 

Rubin

Rubin

 

Tanzanit

Dupa Tanzania

Culoare: Albastru, verde-albastru, albastru – purpuriu, brun, rar galben, incolor. 

Istoric: Cunoscut in Tanzania de multa vreme, astazi este una dintre cele mai cunoscute pietre pretioase. Tanzanitul a devenit celebru gratie unui colier cu cinci pietre fatetate de o calitate exceptionala, ce ii apartine lui Elizabeth Taylor. 

Astrologie:  Apara nativii din Sagetator. 

Chakra: Gat (Vishuddha).

Efecte tamaduitoare: Intareste inima, folosit in tratarea bolilor psihice. Piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

Tanzanit

 

Tanzanit

 

 

Topaz

Denumit astfel dupa Insula Topazos din Marea Rosie, unde a fost descoperit

Culoare: Incolor, galben, galben-auriu, roz, albastrui, rosu-portocaliu, purpuriu, verzui, brun si multicolor.

Istoric: Topazul este o gema populara, care a primit multe denumiri locale,  legate de sursa pietrelor. Despre topaz se afirma ca poate calma marea furtunoasa si se considera ca ii inzestreaza pe brabati cu intelepciune, generozitate si inteligenta, iar pe femei cu frumusete si fertilitate.

Astrologie: Apara nativii din Balanta si Scorpion (babilonieni).

Chakra: Manipura (varietatile galbene) si Vishuddha (varietatile albastre). 

Efecte tamaduitoare: Scade tensiunea arteriala, utilizat pentru tratarea: insomniei, lipsei apetitului, gutei, bolilor de ficat. Piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se incarca imediat la soare.

 

Topaz

Topaz

 

 

Turmalina

Din singaleza (Sri Lanka), turmali

Culoare: Incolor, roz, albastru, verde, galben, brun, negru, multicolor.

Istoric: In 1703, marinarii olandezi au adus prima oara in Europa turmalina, numita pe atunci turmali, din Sri Lanka. Se credea ca poate stimula calitatile artisitice si a devenit curand o piatra spirituala. 

Astrologie: Apara nativii din Pesti. 

Chakra: Inima (Anahata). 

Efecte tamaduitoare: Imbunatateste memoria, previne ameteala. Piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

 

Turmalina

Turmalina

 

 

Safir

Din greaca, sappheiros (piatra azurie)

Culoare: Nuante de albastru, violaceu, albastru – violaceu, verde, galben, incolor, portocaliu, roz-portocaliu.

Istoric: In trecut majoritatea pietrelor albastre erau numite safir. Abia in sec. XIX.se afla ca safirul si rubinul sunt varietati ale corindonului. Simbol al bogatiei si capabil sa inalature durerile si sa impiedice starnirea certurilor, era considerat ca aduce putere, onoare si nemuriere proprietarului sau. In Evul Mediu, safirul numit si"piatra episcopala" reprezenta raiul si valorile spirituale cele mai inalte.

Astrologie: Apara nativii din Capricorn (astrologii moderni), Sagetator si Varsator (bizantini).

Chakra: Gat (Vishuddha)

Efecte tamaduitoare: Scade tensiunea ateriala, trateaza insomnia si uneori cancerul. Piatra se descarca in apa rece si se reincarca pentru scurt timp la soare.

 

Safir

 

Safir


 

Smarald

Din greaca, smaragdos – smarald

Culoare: Verde-smarald.

Istoric: Regele pietrelor pretioase, smaraldul a fost cunoscut, extras din mine si utilizat pentru bijuterii, amulete si obiecte religioase din Antichitate. Descoperit in mormintele faraonilor egpiteni si excavat de la Pompei si Herculanum, smaraldul este mentionat in Biblie ca una dintre pietrele apostolice (Sf.Toma). Culoarea de neconfundat a pietrei este general acceptata ca definitie pentru una dintre nunatele de verde (verde – smarald).

Astrologie: Apara nativii din zodiile Leu si Rac (babilonieni). 

Chakra: Inima (Anahata).

Efecte tamaduitoare: Intareste memoria, ascute mintea, trateaza aerofagia, arsurile stomacale si insomnia. Utilizat in tratamentul ulcerelor gastrice, vezicii biliare, ficatului, inimii, ochilor. Piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se reincarca imediat la soare. 

 

Smarald

Smarald

 

 

Spinel

Din latina, spinella, diminutiv de la spina (spin), forma cristalului

Culoare: Incolor, galben, verde, albastru, rosu, purpuriu, roz. Deasemenea brun si negru (ceylonit si pleonast). 

Istoric: Toate pietrele pretioase rosii se numeau initial carbunculi, inclusiv spinelul. Intotdeauna popular si prezent in multe bijuterii vechi, spinelul a fost adesea confundat  cu rubinul.

Chakra: Baza (Muladhara)

Efecte tamaduitoare: Fluidizeaza circulatia sanguina. Utilizat in tratarea anemiei si a depresiilor. Piatra se descarca vreme indelungata in apa curgatoare, apoi se reincarca imediat la soare.

 

 

Zircon

Culoare: incolor, galben, rosu, rosu – portocaliu, verde, alabastru, brun, negru. 

Istoric: A fost mentionat de Teofrast si foarte la moda in sec. XV – XVI. Foarte cautate era varietatile galbene si portocalii, acesta din urma ca talisman impotriva durerii si a otravii. Piatra a intelepciunii in Evul Mediu, se credea ca zirconul fereste oamenii de cosmaruri si de spirite rele.

Astrologie: Apara nativii din Varsator.

Chakra: Frunte (Ajna). 

Efecte tamaduitoare: Stimuleaza apetitul, intareste nervii, utilizat pentru a trata afectiuni ale plamanilor, ficatului, pancreasului. Descarcati piatra in apa curgatoare, apoi incarcati pentru scurt timp la lumina soarelui.

 

Zircon

 

Zircon


AcasăAcasă

Coş  

(gol)

Produse noi

Nici un produs nou în acest moment

Reduceri

Nu există reduceri în acest moment

Dictionar Termeni

Zodiac

    Zona circulara a sferei ceresti in care se afla cele douasprezece constelatii...

    Citeste mai mult...